Hetkinen…

Yrittäjän ajatusmaailma

Mitä se tarkoittaa sinulle? Mitä sen sinusta pitäisi tarkoittaa työntekijällä? Tämän kysymyksen heitti ilmoille yrittäjäkollega Facebookissa.

Ryhdyin pohtimaan tuota kysymystä, jota olen jo aiemmin mieleni syövereissä makustellut. Eteenpäin vievä, rohkeasti ajatteleva, inspiroitunut.

Yrittäjän ajatusmaailma monesti eroaa työntekijän kanssa siinä, että yrittäjä on tehnyt ”sinun kaupat” jo itsensä kanssa ja lähtenyt toteuttamaan itse elämäänsä sen sijaan, että odottaa elämän ohjautuvan jonkin ulkopuolisen tekijän kautta.

Siinä ajatusmaailmassa toteutetaan unelmia ja keksitään keinoja.

Jos sun mindsetti on, että ”paska ku taas maanantai ja pitää lähtä kaheksaksi tunniksi töihin”, ei siitä voi irrota mitään kovin hedelmällistä.

Myönnän, että joskus kyllä semisti ärsyttää tämä yksinyrittäjän arki, kun täytyy olla toimitusjohtaja / markkinointipäällikkö / myyntipäällikkö / asiakaspalveluvastaava / kehityspäällikkö / hyvinvointivastaava / työruokalan pääkokki… Ainiin ja tietenkin sitten vapaa-ajalla myös ystävä, vaimo, tytär, sisko ja koiraäiti <3
Sanoinko muuten, että täytyy? Siis SAAN, koska elämähän on niitä valintoja.

Ootko huomannu, että on paljon hyväksyttävämpää työntekijänä valittaa omasta työpaikastaan tai elämästä ylipäänsä, kuin yrittäjänä kertoa kokemuksiaan raskaasta arjesta. Ai miten niin muka? No siten niin, että yrittäjyyshän on oma valinta. Itse olet päättänyt lähteä sellaiseen hulluuteen mukaan.

Mutta entä työntekijä? Ihan samalla tavalla on ihmisestä itsestään kiinni, mihin työpaikkaan hän esimerkiksi hakee. Jokaisella on omat unelmat ja hyvä niin. Toivon vaan, että ihmiset uskaltaisivat unelmoida enemmän, olla rehellisiä itselleen ja sitä kautta tekeminenkin lähtee ohjautumaan toteutusta kohti. Pienin askelin. Ja joskus sitten huomaa, että perhana, tässähän mää nyt oon, elämässä mun unelmaa.

Joskus toki vaaditaan uskallusta ottaa isompikin loikka, mutta silti se on tehtävä itse. Kukaan ei tuu sun luokse just se sun unelma hopeatarjottimella soittamaan ovikelloa. (Hassua muuten käyttää tuommosta vertausta, kun meillä maallahan ei oo tommosia ovikelloja. Kävellään vaan reilusti ovesta sisään, jos se ei oo lukossa. Jotkut ei edes koputa. Myönnän, että kulttuurishokin paikka oli tämäkin muutama vuosi sitten.)

Takaisin asiaan. Vähemmän ”sitten kun” -ajattelua ja enemmän ”mitä MINÄ haluan elämältä?” -pureskelua. Tästä vaan on enemmän hyötyä ihan kaikille. Yksilö voi hyvin, työyhteisö kukoistaa, työntekijät on motivoituneita ja vie liiketoimintaa eteenpäin. Yrittäjän on helpompi nukkua yönsä ja tarjota ehkä lisää avoimia työpaikkoja markkinoille. Win win. Saa toteuttaa.

Vastaa